Missbruk till framgång

Jag blev dömd till behandling 2006 i Mälarhöjden, Stockholm, en riktigt bra KBT-behandling. Efter 15 månader var jag färdigbehandlad med KBT från ett djupt missbruk. Den kognitiva beteendeterapin tog jag med mig till ett drogfritt liv i Örebro, där jag bosatte mig i efter behandlingen.

Eftervården i Sverige vid tidpunkten var obefintlig. Jag var livrädd att jag skulle falla tillbaks till drogerna igen, vilket är lätt hänt när man är nybliven nykter och ensam som jag var – i en stad där jag inte kände en enda människa.

Jag hade mina verktyg från KBT att ta till när suget sköljde över mig, men kände nog att det inte räckte. Jag behövde träffa människor också. Den sociala biten är viktig för alla, och så även för mig. Nyktra människor behövde jag omge mig av, annars fick det vara.

Under behandlingen gick jag på dåvarande QvinnoQulan i Stockholm, vilken inte finns längre. Där upptäckte jag att vi kvinnor är schyssta, men så var det absolut inte under missbruket. Där upptäckte jag också hur bra det är att umgås med nyktra kvinnor socialt, och helst för oss tidigare missbrukare.

När jag skrevs ut från behandlingshemmet 2007 tänkte jag gå till QvinnoQulan i Örebro, men ingen hade berättat att det inte fanns en Qulan i Örebro. Jag blev arg och tänkte att det måste finnas ett ställe för oss kvinnor som söker en drogfri plats, en plats där vi f.d. missbrukare slipper alla män då många kvinnor är i underläge i missbruket.

Jag började plugga, jobba och jag fick hem mina två barn. Åren gick, men jag släppte aldrig tanken på en Qulan i Örebro.

Det fanns inte tid att hinna med en förening under några år. Fem år senare finns det nu en Qulan i Örebro. Idag har det gått snart åtta år och vi växer sakta men säkert. Många kvinnor blivit hjälpta genom vår förening och dessa kvinnor har också hjälpt mig att hålla min nykterhet. Det är på detta vis vi gör, alla kvinnor hjälper varandra, inget konstigheter i detta, systerskap är vårt ledord.

Med detta sagt och känslan över Qulan, är att vi kvinnor kan. Kom och träffa mig eller läs min bok ”När lögnerna tog slut” då förstår du varför Qulan är viktig för mig och för de kvinnor som behöver oss. Ha det riktigt bra och var inte ensam som jag var, vi väntar på just dig.

Erja Lukkarila
Verksamhetsansvarig
Qulan Verdandi Örebro/Hallsberg.

Rulla till toppen